Skip to content
Menu

Een dag met een gouden randje

krokus close up foto Een dag met een gouden randje

31 jaar lang lagen de sieraden van mijn oma te wachten tot dit moment; de 65e verjaardag van mijn lieve tantes. Tante Irene stuurt mij een bericht waarin ze vraagt of ik een ring voor haar tweelingzus Hermine wil maken. Echt speciaal gemaakt voor haar. Het is een eer om deze opdracht te krijgen, ook omdat ik mijn oma jammer genoeg nooit gekend heb. Op deze manier kan ik een beetje contact maken met haar. Mijn tantes kwamen langs met de oude sieraden van mijn oma en haar zus. Het was een begin van een bijzonder proces.

Proces foto ring Een dag met een gouden randje
Voor Irene werd het een rosé gouden ring met de edelsteen Tanzaniet. Tanzaniet heeft een prachtig blauw, paarsachtig kleurenspel en in sommige gevallen zie je ook groene tinten.

Een robuuste ring maar toch ook heel licht en verfijnd van uitstraling. Hermine wilde liever een zilveren ring met een combinatie van rosé goud. Voor haar ontwierp ik een grotere ring met een kuipje waar de steen in zou komen met een zetrand van rosé goud. Een zetrand is een rand die je om de steen heen zet zodat die mooi op zijn plek blijft liggen. Hermine had tijdens ons gesprek een hele mooie amethist uitkozen.

Helaas bleek dit niet de bedoeling. Tijdens het zetten van de steen brak deze. Dit zijn dingen die kunnen gebeuren. Dus het proces van het vinden van een geschikte steen ging verder. Ik had de ring – op de steen na- af. Ik heb uiteindelijk de ring opgestuurd naar een stenen slijper zodat die precies de goede maat steen zou slijpen. Het was een tof proces wat ik zelf eigenlijk niet eerder had doorlopen. Normaal gesproken koop je edelstenen “kant en klaar” in. Hier was het nog een ruw stuk amethist waar ik uit mocht kiezen qua kleur en helderheid. Ik ben blij met hoe helder de amethist geworden is

Het was een bijzonder moment, een feestje!

17 februari 2022 was de dag dat mijn tantes bij mijn thuis de ringen kwamen ophalen. Het was een bijzonder moment, een feestje! Wat Irene niet wist, is dat ze ook nog een hangertje kreeg bij de ring. Hermine had mij dat gevraagd als verassing. Een cadeau aan elkaar, een cadeau met een verháál die vrouwen uit drie generaties met elkaar verbindt! Gelukkig waren mijn tantes heel erg blij met hun ringen. Het plaatje was compleet. Het was alsof ze de ringen al jaren droegen. Voor mij als maker heel erg leuk om te zien als het dan allemaal zo samenvalt.

“Dank je wel lieve Anna, ik heb genoten van het hele leuke, liefdevolle en zorgvuldige proces. Een herinnering die we samen delen.”


Mijn dank is groot dat ik met mijn vak dit soort herinneringen mag omzetten in een sieraad wat weer gedragen mag worden.

Meer persoonlijk werk zien? ga dan naar deze pagina.

Van mij aan jou Dank je wel!

Anna